Met ingang van 1 juli 2020 is het mogelijk om verbruikte tractie-energie op de BetuweRoute te verrekenen op basis van energiemeters op locomotieven of treinstellen. Dit conform de Europese regelgeving die op 4 juli 2020 in werking is getreden. 

Vanaf 4 juli 2020 moet, conform Europese Verordeningen 1301/2014 en 1302/2014 en Uitvoeringsverordening 2018/868, in iedere EU lidstaat een systeem zijn ingevoerd dat gegevens van een DCS (Data Collection Systeem) kan ontvangen en aanvaarden voor facturatiedoeleinden.

CIEBR biedt samen met VIVENS en ProRail deze mogelijkheid vanaf begin juli 2020 voor alle spoorvervoerders in Nederland. Voor de verrekening van de tractie-energie op basis van energiemeters wordt gebruik gemaakt van EREX-NL, een IT-systeem dat is ontwikkeld door ERESS (European Railway Energy Settlement System).

De meetgegevens van energiemeters die op locomotieven of treinstellen zitten, worden via een DCS aan EREX-NL geleverd. Ook de treinritgegevens worden, via de Energie Verzamel Applicatie (EVA) van ProRail, aan EREX-NL geleverd (treinnummer, datum, vervoerder, trajectgegevens/ritgegevens, Traction Unit Type (TUT) en rijkarakteristiek). In EREX-NL worden de gegevens gecontroleerd en gevalideerd.

Vervolgens wordt maandelijks de verbruikte energie toegewezen aan de vervoerders. Op basis hiervan worden de afrekeningen van de tractie-energie opgesteld. Dit gebeurt via een door de leden van CIEBR geaccordeerde methodiek.

CP-Admin
Om via energiemeters (EMS) en dus via deze methodiek te kunnen afrekenen moeten de energiemeters aan specifieke eisen voldoen en geregistreerd en gevalideerd worden. Voor dit proces is de CP-Admin het aanspreekpunt.

De CP-Admin is eindverantwoordelijk voor het proces voor het accepteren en registreren van tractie-eenheden en EMS van spoorvervoerders met het oog op energie-afrekening. CIEBR en VIVENS hebben EastVision opdracht gegeven om deze rol van CP-Admin uit te voeren. Voor alle vragen over de toelating en registratie van energiemeters en de verwerking van de meetgegevens in het EREX-systeem kan contact opgenomen worden met de CP-Admin: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon:
+31 6 4984 6099 (alleen maandag t/m woensdag tussen 9.00 en 12.00 uur)
+31 6 5584 4006 (alleen maandag t/m woensdag tussen 9.00 en 12.00 uur)

Settlement Responsible
Maandelijks wordt de verbruikte energie toegewezen aan de afzonderlijke vervoerders. De uitvoering van dit “settlement-proces” gebeurt onder verantwoordelijkheid van de “Settlement Responsible”. CIEBR en VIVENS hebben Hellemans Consultancy gevraagd om deze rol in te vullen. Voor vragen met betrekking tot het settlement-proces en de toegewezen energievolumes kan per e-mail contact opgenomen worden met de Settlement Responsible: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

captrainRRFDB 1c zw  RTBkombirail zwlineas default baseline2logo lte zwTx logistikLTE1547560372786 logo JPEG  Logo HSL zwartwit Logo R2U copy copy ALSTOM mobility by nature zwart wit